Неочаквана геомагнитна буря беше регистрирана тази нощ. По нашите географски ширини тя

...
Неочаквана геомагнитна буря беше регистрирана тази нощ. По нашите географски ширини тя
Коментари Харесай

Геомагнитна буря премина над Земята, усетена е и у нас

Неочаквана геомагнитна стихия беше записана тази нощ. По нашите географски ширини тя доближи слаба до умерена степен или G1-G2. 

Геомагнитната буря беше регистрирана вечерта на 7 юни и през първите часове на 8 юни и изненада.

 

Геомагнитната буря причини сияния над Северните полярни райони на нашата планета. Такова беше забелязано тук-там в Исландия, северните региони на Финландия, както и в Швеция.

 

Явлението към този момент отшумява, само че Слънцето към този момент навлезе в интервал на интензивност и сходни неочаквани взаимоотношения на земната магнитосфера с енергийни частици от Слънцето ще зачестяват, припомнят астрономите.
Според прогнозата за галактическото време през днешния ден (8 юни) ще има единствено слаби разстройства в земното магнитно поле, които към този момент няма да се покачат до геомагнитна стихия.


През първите дни на идната седмица ситуацията още веднъж ще е спокойна.

 

Геомагнитните стихии от степен G1 (Kp 5) са слаби. Като разследване от тях над Северните райони на Земята обичайно има полярни сияния.
Неведнъж сме разказвали, че Слънцето има 11-годишен цикъл на интензивност. Това е почти времето, през което минават измененията в магнитното поле на нашата звезда.

 

През към 11 години магнитното поле на Слънцето изцяло се обръща - Северният и Южният полюс на звездата разменят местата си. След това са нужни още към 11 години, до момента в който Северният и Южният полюс на Слънцето се извърнат още веднъж.


Геомагнитната стихия е съществено разстройване на земната магнитосфера, което се появява при доста ефикасен продан на сила от слънчевия вятър в галактическата среда към Земята. Тези стихии са резултат от вариации в слънчевия вятър, които провокират огромни промени в токовете, плазмата и полетата в земната магнитосфера.

 

Условията на слънчевия вятър, които са ефикасни за основаване на геомагнитни стихии, са продължителни (от няколко до доста часове) интервали на високоскоростен безоблачен вятър и най-много ориентирано на юг магнитно поле на слънчевия вятър (противоположно на земното поле) в дневната част на магнитосферата. Това изискване е дейно за преместване на сила от слънчевия вятър в земната магнитосфера.

 

Най-големите стихии, които са резултат от тези условия, са свързани със слънчевите коронарни всеобщи изхвърляния (CME), при които към милиард тона плазма от Слънцето с вграденото в нея магнитно поле идва на Земята.


Обикновено идването на CME на Земята лишава няколко дни, само че при някои от най-интензивните стихии е следено идване за едвам 18 часа.


Друго разстройване на слънчевия вятър, което основава удобни условия за геомагнитни стихии, е високоскоростният поток на слънчевия вятър (HSS). HSS се врязва в по-бавния безоблачен вятър начело и основава области на взаимно ротационно взаимоотношение. Тези райони постоянно са свързани с геомагнитни стихии, които, въпреки и с по-малка активност от CME бурите, постоянно могат да отсрочат повече сила в земната магнитосфера за по-дълъг период от време.


Силата на всяка геомагнитна стихия е друга.
Например, Националната океаноложка и атмосферна администрация на Съединени американски щати (NOAA) употребява 5-степенна подредба на явленията:
 
* G1 – Слаба геомагнитна стихия. Има късмет за незначителни разстройства в радиокомуникациите и електропреносната мрежа, влияе върху мигриращите животни и птици.
* G2 – Умерена (средна) стихия. Въздейства върху електрическите системи и електропреносната мрежа, астронавтите в околоземна орбита и спътниците, нарушавания в радиокомуникациите.
* G3 – Силна стихия! Влияе негативно и може да аргументи щета на електронните устройства, електропреносната мрежа, орбиталните спътници, GPS навигацията, смущава радиокомуникациите.
* G4 - Много мощна стихия! Смущения и спирания на електричеството, връзките, GPS навигацията, повреди в електронни и електрически уреди, заплаха за хората и системите в Международната галактическа станция.
* G5 - Екстремна геомагнитна стихия! Срив на електропреносната мрежа, връзките, орбиталните спътници, риск за живота на астронавтите в околоземна орбита и така нататък
 
Със сигурност геомагнитните стихии въздействат върху човешкия организъм, тъй като той също е зависим на електромагнитните лъчения.

 

Според едни откриватели едвам мощна стихия от степен G3 и нагоре би могла да аргументи дискомфорт или някакви проблеми със здравословното положение.

 

Според други хронично болните и по-чувствителните хора потвърдено изпитват неразположение, повишение на кръвното налягане и други недоволства по време на геомагнитна стихия. В случай, че имате подозрения по какъв начин ви въздействат тези феномени, потърсете не във Facebook, а персоналния си доктор.

 

Инфо: БТВ

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР